






Ekonomik Durumları
Suriye Türkmenleri ekonomik olarak genelde alt-orta sınıfta yer almaktadır. Özellikle Halep çevresinde şehirleşmiş, refah düzeyi yüksek olmayan işçi sınıflar göze çarpmaktadır. Ayakkabı sektörünün tamamına yakını Türkmenlerin elindedir ve Türkmen gençleri bu atölyelerde çalışmaktadırlar. Birçok Suriye Türkmenlerinin Türkiye’de Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde akrabaları mevcuttur ve Türkiye’ye gelebilmek bu insanlar için son derece önemlidir. Suriye Türkmenlerinin ekonomik faaliyetlerine bakıldığında, Halep Türkmenlerinin genellikle köyler tarımla uğraşmakta, şehirde yaşayanların ise ayakkabı sanayisi ile geçimlerini sağladıkları görülmektedir. Lazkiye ve Tartus Türkmenleri narenciye ve ormancılıkla meşgul olurken Hama ve Humus Türkmenleri hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadırlar. Şam’da yaşayan Türkmenler memurluk ve serbest meslek, Rakka, Golan ve Dera’da ise tarım başlıca gelir kaynağıdır.
Hayvancılık
Tarım
Türkmenlerin esas geçim kaynakları tarımdır. Birçok Türkmen’in ticari hayatının yanında muhakkak tarımdan gelen bir ek geliri vardır. Bu gelir ana sermayesini oluşturmuş zaman zaman diğer faaliyetlerinden ettiği zararı ve kaybı tarım üzerinden dengelemektedir. Dolayısıyla tarım Türkmenlerin can damarıdır. Türkmenler genellikle tarıma elverişli bölgelerde yaşamaktadırlar. Türkmenlerin ağırlıkta yaşadığı bölgelerin haricinde her yere, çöllere bile bir şekilde su getirildi, su kanalları inşa edildi. Türkmenler çoğunlukla Türkiye sınırında olduğu için Türkiye tarafında yapılan sulama projelerinin, özellikle Gaziantep Kayacık Sulama Projesi sayesinde Halep’in Türkiye sınıra yakın bazı Türkmen köylerinde ki yer altı sularında biraz yükselme sağlamıştır. Bu su artışı Türkmenleri çok rahatlattı denemez ama çok umutlandırmıştır
Sanayi ve Meslekler
Türkmenler çoğunlukta köylerde yaşamakta idiler, dünyanın endüstrileşmesi ile birlikte Suriye’de bundan nasibini aldı. Bu süreçte şehirleşme had safhaya ulaştı. Köylü Türkmenler ticaret ve sanayi ile tanışmaları geç oldu ama mesleki alanlarda hızlı yükseldiler. Bu yükselişin en belirgin sebebi Ermenilerle aynı dili yani Türkçeyi konuşuyor olmalarıdır. Ermenilerin mesleki bilgileri çok iyidir ve bu bilgileri Türkmenlerle paylaştılar. Türkmenler ağır sanayi de pek fazla pay sahibi olmasalar da, Suriye’nin sanayileşme oranı düşüktür. Dolayısıyla Türkmenlerin aldığı payın pek fazla etkisi kalmıyor. Türkmenler mesleki alanlarda kendilerini ispatlamış durumdadırlar. Özellikle de Halep Türkmenleri ayakkabı sanayinde ülke genelinde bir numaralı üreticilerdir. Türkmenlerin öğrendiği diğer bir meslek ise terziliktir. Türkmenler kaportacılık ve araba tamirinde de hayli bir yer tutmakta olup üstelik bu sektörde kendilerinden övgü ile bahsedilmektedir.
İlk dönemlerde Türkmenlerin birçoğu hayvancılıkla geçiniyordu. Günümüzde şehirleşmenin ve endüstrileşmenin yarattığı daha iyi ekonomik şartlar hayvancılığın bitmesine sebep olmaktadır. Genellikle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar yetiştirilmektedir. Köy yerinde her evin kendi kendine yetecek kadar tavuk, culluk (Hindi) gibi hayvanlar yetiştiriliyor. Devlet tarafından hayvancılığı koruyucu hiçbir destek ve yardım yapılmama İlk dönemlerde Türkmenlerin birçoğu hayvancılıkla geçiniyordu. Günümüzde şehirleşmenin ve endüstrileşmenin yarattığı daha iyi ekonomik şartlar hayvancılığın bitmesine sebep olmaktadır. Genellikle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar yetiştirilmektedir. Köy yerinde her evin kendi kendine yetecek kadar tavuk, culluk (Hindi) gibi hayvanlar yetiştiriliyor. Devlet tarafından hayvancılığı koruyucu hiçbir destek ve yardım yapılmamaktır. Özelliklede Türkmenlerin olduğu bölgelerde hayvancılığın yaşaması adına hiçbir kurum ve kuruluş yoktur. Suriye’nin tarıma elverişli en iyi toprakları Türkmenlerin elindedir ancak sulama yapacak ne bir kanal nede bir sulama projesi mevcuttur.ktır. Özelliklede Türkmenlerin olduğu bölgelerde hayvancılığın yaşaması adına hiçbir kurum ve kuruluş yoktur. Suriye’nin tarıma elverişli en iyi toprakları Türkmenlerin elindedir ancak sulama yapacak ne bir kanal nede bir sulama projesi mevcuttur.